VVIP DENAI CINTA

30 Oktober 2010

Rayuan Remaja Kes Lupus Bahan Bukti Ditangguh Ke 15 November

SHAH ALAM, 29 Okt : Mahkamah Tinggi Shah Alam Jumaat menangguhkan ke 15 Nov ini untuk mendengar rayuan berhubung sabitan dan hukuman penjara tujuh tahun yang dijatuhkan terhadap seorang remaja oleh Mahkamah Majistret Telok Datok selepas mengaku melupuskan bahan bukti kes pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain.

Hakim Datuk Wira Mohtaruddin Baki berkata beliau sedang menunggu alasan penghakiman daripada majistret berkenaan.
Pada 15 Okt lepas, K Sarawanan, 19, dan U Suresh, 26, masing-masing mengaku salah terhadap empat pertuduhan melupuskan bahan bukti kes pembunuhan itu mengikut Seksyen 201 Kanun Keseksaan.

Majistret Hurman Hussain menjatuhkan hukuman penjara tujuh tahun bagi setiap pertuduhan dan memerintahkan hukuman penjara itu berjalan serentak bermula dari tarikh tangkapan, 9 Sept tahun ini. Pada 27 Okt lepas, peguambela Sarawanan, A S Dhaliwal memfailkan semakan itu di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Jenayah di sini.

Turut hadir pada proseding pagi ini ialah seorang lagi tertuduh, Suresh yang diwakili peguamnya M Puravelan manakala pasukan pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya Ishak Mohd Yusof.

Selain itu turut berada di mahkamah, peguam-peguam yang mewakili peguam N Patmanabhan, salah seorang daripada empat lelaki yang dituduh membunuh Sosilawati, 47, pegawai bank CIMB Cawangan Kampung Baru Noorhisham Mohammad, 38, peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pemandu Sosilawati, Kamaruddin Shamsuddin, 44.

Pada 13 Okt lepas, Patmanabhan, 41, pekerja ladang T Thilaiyalagan, 19, R Matan, 20, dan R Khatavarayan, 30, masing-masing didakwa di Mahkamah Majistret Telok Datok, Banting atas tuduhan membunuh Sosilawati, Noorhisham, Ahmad Kamil dan Kamaruddin.

Patmanabhan dan tiga yang lain didakwa melakukan pembunuhan itu di Lot No 2001 Jalan Tanjung Layang Tanjung Sepat, Banting, Selangor di antara pukul 8.30 malam hingga 9.45 malam pada 30 Ogos lepas.

Sarawanan seorang bekas mekanik dituduh menghilangkan bukti itu dengan membakar mayat Sosilawati, Noorhisham, Ahmad Kamil dan Kamaruddin di Lot No 2001, Jalan Tanjung Layang, Tanjung Sepat Banting pada 30 Ogos 2010 antara 8.30 malam hingga 9.45 malam.

Suresh yang tidak mempunyai pekerjaan tetap pula didakwa menghilangkan bahan bukti itu dengan membuang abu mayat Sosilawati, Noorhisham, Ahmad Kamil dan Kamaruddin di Sungai Panchau, Jalan Morib Banting pada 31 Ogos 2010 antara 8 hingga 10 pagi.

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails