VVIP DENAI CINTA

29 Mac 2011

PEMANDU WANITA BAHAYA???!!!

HANGAT apabila Datuk Bung Mokhtar Radin (suami pelakon Zizie Ezette) mendakwa pemanduan golongan wanita di negara ini kebanyakannya amat berbahaya dan mengundang kemalangan. Benarkah sedemikian...? Bagi aku ia sebenarnya terlalu subjektif untuk dibahaskan.

Kemalangan jalanraya bukan disebabkan faktor jantina pemandu semata-mata, ia sebenarnya melibatkan sikap sang pemandu tersebut, tak kiralah jantinanya lelaki, perempuan mahupun yang anunya dah potong letak ...Dalam Botol.


Sikap memainkan peranan penting. Patuhi undang-undang, bertimbang rasa, insyaALLAH selamat perjalanan kita di jalan raya. Amalkan doa-doa semasa menaiki kenderaan. Baca sentiasa ayatul Kursi mahupun baca surah al-Ikhlas.

PENTING juga untuk memastikan kenderaan kita berada dalam keadaan yang sempurna agar kelak tidak menyusahkan diri serta membahayakan pengguna jalanraya lain. Jaga sikap kita semasa memandu, andai berlaku juga kemalangan walaupun kita berhati-hati, mungkin itu sudah TAKDIR-NYA.

Sekadar gambar hiasan, adik pompuan aku yang baru dapat lesen 'P',
eksiden tahun lepas (2010), langgar MyVi putih
yang pemandunya juga pompuan... hu~ NO KOMEN ;)PEMANDU WANITA BAHAYA - Bung Mokhtar

UTUSAN MALAYSIA
KUALA LUMPUR 28 Mac : Sidang Dewan Rakyat hari ini 'hangat' apabila
Datuk Bung Mokhtar Radin (BN-Kinabatangan) mendakwa pemanduan golongan wanita di negara ini kebanyakannya amat berbahaya sekali gus boleh mengundang kemalangan. Dakwa beliau, apabila golongan wanita memandu kereta, mereka tidak mempedulikan keadaan sekeliling dan ia menyebabkan pemandu lain terdedah dengan risiko kemalangan.

Malah, ujarnya, pemandu wanita terbabit akan berasa marah selain ada yang sanggup mengeluarkan tangan mereka menunjukkan pelbagai isyarat sekiranya pemandu lain membunyikan hon.


"Saya terpanggil membicarakan soal-soal sebegini kerana pada saya kemalangan boleh berlaku disebabkan kecuaian orang lain. Maka kita di jalan raya tidak juga selamat daripada pemandu-pemandu yang cuai terutama pemandu wanita.
"

"Dia relaks, dia tidak peduli kiri kanan. Kita hon, dia marah ada juga yang sanggup keluarkan tangan dan menunjukkan pelbagai isyarat," katanya.
Beliau berkata demikian ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan (2010) 2011 di Dewan Rakyat hari ini.

Kenyataan itu membangkitkan kemarahan Dr. Siti Mariah Mahmud (Pas-Kota Raja) yang serta-merta meminta Bung Moktar menarik balik kenyataan itu kerana tuduhan tersebut bersifat umum.
"Minta tarik balik Yang Berhormat (YB) terutama perkara berkaitan pemandu wanita kerana ia terlalu umum," katanya.

Datuk Bung Mokhtar Radin ketika mempertahankan kenyataannya itu dengan tegas berkata, beliau ikhlas menegur kerana ia melibatkan soal keselamatan pengguna jalan raya yang lain. "Saya tidak berhujah berdasarkan emosi dan itu juga tidak bermakna saya tidak menghormati wanita. Saya tetap menghormati mereka. Namun perkara ini perlu diambil perhatian lebih-lebih lagi apabila ia melibatkan pemandu wanita yang baru lulus daripada ujian memandu," katanya.

Nancy Syukri (BN-Batang Sadong) ketika mencelah berkata, kecenderungan pemandu-pemandu wanita yang baru lulus memandu secara perlahan adalah kerana mereka amat berhati-hati.

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails