VVIP DENAI CINTA

19 Julai 2012

KISAH TELADAN : Harga Segelas Susu

Seorang budak lelaki miskin berjalan dari rumah ke rumah untuk menjaja kerepek yang diusahakan oleh ibunya. Menjelang tengah hari, dia berasa lapar, namun tidak mahu pulang selagi belum habis menjualnya. Bagi menghilangkan rasa lapar, dia berhajat meminta segelas air dari sebuah rumah berdekatan.

"Kakak, boleh berikan saya segelas air?"

 Direnung wajah budak yang kelihatan lesu dan sayu itu. "Tunggu sebentar ya." Seketika kemudian wanita itu keluar dengan segelas susu di tangannya. Budak itu terus minum tanpa berlengah. 

"Berapa ya saya berhutang dengan kakak?" katanya sambil menyeluk saku poketnya. 

"Tak perlu bayar."

" Tetapi saya hanya minta air kosong. Emak saya ajar, jangan ambil apa-apa daripada orang lain tanpa bayaran."

"Kalau begitu bayarlah dengan ucapan 'Alhamdulillah' dan terima kasih."

"Okey, Alhamdulillah. Terima kasih kakak."

Budak itu terus beredar kembali menjaja kerepeknya. Entah bagaimana, dia terasa begitu bertenaga dan penatnya hilang. Bukan semata-mata kerana segelas susu itu, malah lebih daripada itu, kerana sifat pemurah wanita itu walaupun tidak dikenalinya. 

Beberapa tahun berlalu, wanita tersebut diserang penyakit serius. Dia dirawat di hospital di bandar tersebut, dengan kelolaan doktor pakar. Rupa-rupanya doktor pakar yang merawat wanita itu adalah budak lelaki yang pernah diberikan segelas susu kepadanya suatu waktu dulu. Si doktor masih mengenali wajah wanita itu, walaupun sudah dimamah usia. 

Doktor muda itu berusaha merawat wanita itu sehingga sembuh. Malah bil hospital pun ditanggungnya. Setelah wanita tersebut sihat sepenuhnya, tiba kepadanya sekeping bil hospital. Di atas bil itu tertulis. 

Bil ini telah dijelaskan dengan segelas susu.
Alhamdulillah dan Terima kasih – Dr Muhammad.

Pengajaran : Walaupun kecil bantuan yang dihulurkan namun disertai dengan ikhlas, impaknya tidak terjangkau oleh imaginasi kita. Hakikatnya bantuan Allah sering ada di mana-mana, dalam pelbagai bentuk dan kadang-kadang disampaikan melalui perantaraan orang yang berada berdekatan kita.


 
 

Dari Majalah Solusi Keluaran Isu 41
Disalin-tampal dari Facebook "Izinkan Saya Share" 

 

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails