VVIP DENAI CINTA

27 September 2011

TITISAN DARAH DAN SEHELAI RAMBUT PADA KAYU KRIKET

SHAH ALAM, 27 Sept : Seorang pegawai kanan forensik polis memberitahu Mahkamah Tinggi Selasa bahawa sebatang kayu kriket diambil dari Ladang Gadong, Banting, yang didakwa menjadi lokasi pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain, untuk kegunaan padanan Deoxyribonucleic Acid atau DNA.

Supt Soo Me Tong, 55, ketua bahagian Kimia, Makmal Forensik Polis Diraja Malaysia Cheras berkata ini berikutan pasukannya menemui titisan darah dan sehelai rambut di atas kayu kriket itu ketika menjalankan siasatan di sebuah bangunan setingkat pada 12 Sept 2010. "Kesan darah dan rambut itu kami serahkan kepada pegawai penyiasat ASP Ishak Yaakob dan dihantar ke Jabatan Kimia untuk dianalisis," katanya pada pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Ishak Mohd Yusoff.

Soo, saksi ke-48 pendakwaan, menyambung keterangannya pada perbicaraan kes bekas peguam, N Pathmanabhan dan tiga pekerja ladang T Thilaiyalagan, R Matan dan R Khatavarayan yang didakwa membunuh Sosilawati, 47, pegawai bank Noorhisham Mohamad, 38, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pemandu Sosilawati, Kamaruddin Shamsuddin, 44, di Lot 2001, Jalan Tanjong Layang, Tanjung Sepat, Banting, antara 8.30 malam dan 9.45 malam pada 30 Ogos 2010. Mereka didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun yang sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Soo, dalam keterangannya semalam, memberitahu mahkamah bahawa pasukannya menemui sejumlah barangan termasuk serpihan tulang, sebatang gigi, kesan darah, kayu kriket serta cebisan seluar dalam semasa menjalankan siasatan di bangunan setingkat berkenaan dan sebuah tapak di dalam kawasan ladang itu pada 12 dan 14 Sept 2010.

Dalam ucapan pembukaan pada permulaan perbicaraan kes sebelum ini, pihak pendakwaan memaklumkan kepada mahkamah bahawa mereka akan mengemukakan saksi yang akan memberi keterangan mengenai penemuan DNA milik seorang daripada mangsa iaitu Noorhisham pada kayu kriket.

Peguam Manjeet Singh Dhillon yang mewakili Pathmanabhan turut membangkitkan mengenai penemuan kayu kriket itu ketika menyoal balas Soo. "Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Mohd Bakri Zinin semasa mengadakan sidang akhbar berhubung kes pembunuhan ini (pada tahun lepas) memberitahu pihak media bahawa kayu kriket berkenaan ditemui di Sungai Panchau, Banting," kata Manjeet.

"Ia adalah maklumat salah yang diberikan kepada Bakri," kata Soo. Menjawab soalan lain dikemukakan oleh Manjeet Singh, pegawai polis itu berkata beliau tidak tahu perbezaan antara rangka manusia dengan rangka haiwan seperti lembu, kambing dan anjing.

Beliau juga tidak bersetuju dengan cadangan Manjeet apabila serpihan tulang yang ditemui di tapak itu dibersihkan, ia akan menghilangkan sebahagian bukti forensik di atas tulang berkenaan. "Kita cari barang kes di tapak yang bercampur dengan kotoran dan najis kambing, justeru kami perlu basuh (barang kes) supaya doktor boleh buat pengesahan sama ada ia tulang," katanya.

Ketika disoal peguam Amer Hamzah Arshad berhubung siasatan pasukan forensik polis lain di ladang itu yang turut menggunakan bantuan unit anjing pengesan pada 9 Sept 2010, Soo berkata beliau tidak mengetahui perkara itu. Soo berkata beliau juga tidak dimaklumkan sama ada unit anjing pengesan mengesan tulang atau mayat atau cebisan mayat.

Ketika disoal Amer Hamzah mengenai penemuan kesan darah, Soo menjawab beliau tidak boleh mengenal pasti sama ada ia adalah darah manusia atau haiwan. Perbicaraan masuk hari ke-36 di hadapan Hakim Datuk Akhtar Tahir bersambung esok. - Bernama

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails