VVIP DENAI CINTA

28 Mac 2011

Kad Pengenalan DiKLON? JPN Hadapi Tindakan Saman

Bab-bab dan kisah politik Malaysia sehari dua ini penuh dengan kisah loya, mual dan geli-geleman..... menyakitkan hati dan penuh kesengalan. OK la, ni pula kisah seorang seorang pemandu teksi, saudara Mohammad Daud, 42, yang mengalami kesusahan serta kesukaran apabila KAD PENGENALANnya 'diklon' dan dimiliki oleh individu lain.

Yang 'mengklonkan' KAD PENGENALAN
Mohammad Daud ni bukan orang lain, tetapi ia dilakukan sendiri oleh JABATAN PENDAFTARAN NEGARA. Entahlah, nak kata kesilapan teknikal, takkan bangang sangat serahkan kad pengenalan dengan nombor pendaftaran yang sama kepada individu lain walhal saudara Mohammad Daud dah sekian lama menggunakan nombor kad pengenalan tersebut.

Apakah ada unsur-unsur 'pecah amanah' dilakukan oleh kakitangan JPN? Semoga perkara sebegini tidak berulang agar kredibiliti JPN tidak diragui. Kes ini masih dalam perbicaraan, nak komen lebih-lebih pun kang dituduh menghina dan mendahului mahkamah. So, kita tunggu keputusannya!!!

Mahkamah Tolak Permohonan Ketepi Saman Berhubung Kad Pengenalan Pendua
BERNAMA
KUALA LUMPUR, 28 Mac : Mahkamah Tinggi di sini pada Isnin menolak satu permohonan bagi mengetepikan saman kecuaian oleh seorang pemandu teksi yang mendakwa bahawa Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) telah mengeluarkan dua kad pengenalan dengan nama dan nombor yang sama bagi individu berbeza.

Pesuruhjaya Kehakiman Lee Swee Seng membuat keputusan itu, di kamar selepas mendengar hujah, bagi mengetepikan permohonan yang difailkan oleh bekas dan Ketua Pengarah JPN pada masa ini, Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan.

Peguam Yusfarizal Yusoff dan Mohamad Zaid Daud mewakili plaintif Mohammad Daud Salleh dan peguam kanan persekutuan Suhaila Haron mewakili keempat-empat defendan. Yusfarizal memberitahu pemberita bahawa mahkamah mendapati wujud tindakan yang berasas untuk saman itu dibicarakan dan tidak diketepikan.

Beliau berkata mahkamah bersetuju dengan hujahnya bahawa penduaan kad pengenalan itu telah menimbulkan masalah kepada Mohammad Daud. Yusfarizal berkata mahkamah menetapkan 24 April untuk pengurusan kes saman itu supaya defendan dapat memfailkan pernyataan pembelaan terhadap saman itu.

Pada 4 Jan, Mohammad Daud, 42, memfailkan saman terhadap keempat-empat defendan itu selepas mendapati JPN telah mengeluarkan kad pengenalan kepada orang lain dengan nombor yang sama beberapa tahun lalu.

Katanya apabila beliau pergi ke JPN bagi menggantikan kad pengenalan lamanya kepada MyKad pada 2005, beliau terkejut apabila jabatan itu memaklumkannya bahawa ada orang lain telah mengambil MyKadnya dengan nama dan nombor yang sama. Selepas itu, JPN mengeluarkan MyKad dengan nombor yang baru kepadanya.

Bagaimanapun, MyKad yang baru itu tidak menyelesaikan masalahnya apabila beliau menerima beberapa saman trafik bagi sebuah kereta bukan miliknya dan diikuti dengan lebih banyak panggilan dari bank untuk pembayaran semula pinjaman kereta dan beliau menafikan ada membuat pinjaman sedemikian.

Dalam pernyataan tuntutan, Mohammad Daud berkata beliau enggan menerima MyKad itu kerana beliau telah menggunakan kad pengenalannya yang lama untuk semua transaksi termasuk bank dan sijil kelahiran anaknya dan begitu juga dengan sijil nikahnya. Katanya MyKad baru dengan nombor baru tidak akan menyelesaikan masalahnya kerana pihak ketiga masih menggunakan nombor kad pengenalannya dan namanya.

Dalam samannya, Mohammad Daud menuntut agar JPN membatalkan kad pengenalan pendua dan membuat satu pengisytiharan bahawa beliau mempunyai hak ke atas kad pengenalan lamanya.

Beliau juga menuntut ganti rugi teladan dari JPN berhubung kecuaian jabatan itu mengeluarkan dua kad pengenalan dengan nama dan nombor yang sama kepada orang yang berbeza sehingga menyebabkan beliau menghadapi masalah kerana ada individu lain menggunakan kad pengenalan lamanya.

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails